Pauwel Kwak (8 % alc.)

Ooit was er een herbergier met de naam Pauwel Kwak. Pauwel komt van Paul en Kwak is de bijnaam voor een gezet persoon. Pauwel Kwak brouwde zijn eigen bier, dat donker en zwaar was. Hij had een koetsiersafspanning op de weg van Mechelen naar Gent, onder zijn klanten rekende hij de ruiters die halt hielden om hun paarden te drenken. Kwak stopte hen dan een bier in de hand in een speciaal glas dat ze in hun stijgbeugels konden laten rusten.

Het type bier dat Pauwel Kwak maakte werd een streekbier in Oost-Vlaanderen, tot het moment dat het met het verloop der jaren uitgestorven was. enkele jaren geleden werd het opnieuw tot leven gebracht door de brouwerij Bosteels te Bruggenhout in Oost-Vlaanderen. De brouwerij populariseerde het bier door het in een "stijbeugelglas" te schenken in plaats van in een normaal glas. Omdat dit glas een ronde basis heeft, moet het op de toog of op de tafel worden geplaatst in een houten staander. Op deze manier gepresenteerd, weet iedereen dadelijk over welk bier het gaat.

Pauwel Kwak is een roestbruin gekleurd bier, met een aarde-achtig aroma, een mondgevoel dat vol is, maar niet overdreven, een kruidenachtig, zoethoutachtig palet en een verwarmende alcoholvleug in de afdronk. het wordt gemaakt van drie mouten en witte kandijsuiker wordt nog toegevoegd in de ketel.
De hop komt uit Engeland, namelijk challenger. De brouwerij heeft door de jaren heen een varieteit aan bieren geproduceerd, waaronder een calorie- en alcoholarm bier, dat Bugg´s heet, en een pils gekend als "Prosit".